top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetra Duf

Jak najít harmonii v dnešní uspěchané době?

Rovnováha těla a mysli je základ ke spokojenému životu. Jednoduše se to říká, ale jak dostaneme rovnováhu do běžného dne, kde na nás utočí ze všech stran stres, únava a nejrůznější požadavky okolí? Proto nás napadlo uspořádat malý jógový seminář s lektorkou jógy Janou Najbrtovou v prostorách UMPRUM v Praze. Takový den, kdy nic nemusíte a jen relaxujete. Abychom navodili tu správnou atmosféru, nemohla na workshopu chybět mechová stěna, díky které jsme i v zimě uvnitř budovy pocítili přírodu.


Máme pro vás několik bodů, které vám pomohou najít rovnováhu v každém dni.


Klid přírody


Většina lidí dnes žije ve městech a na předměstích, kde té skutečné přírody moc není. Procházky po lese nebo ležení v trávě v nás automaticky vyvolávají klid. Najít si čas a vypadnou z města na delší dobu je přes pracovní týden téměř nemožné. Můžete si ovšem doma vytvořit zátiší, které vám přírodu přenese rovnou do bytu. Lidé na severu přírodu milují a tak, vymysleli způsob, jak ji uchovat i doma. Tak vznikly mechové stěny. Dají se umístit i do menší prostor v podobě mechového obrazu. Máte už svůj vlastní kus přírody?


Rituály

Nelekněte se. Nemáme na mysli pobíhání kolem dokola místnosti a zvolávání hesel. Jde o řád, který vám dá více prostoru uspořádat si denní činnosti a vměstnat mezi ně i čas na odpočinek. Ten dnes často přehlížíme a jedem do úplného vysílení. Abychom si udělali návyk k nějaké nové činnosti trvá to něco okolo 30ti dní. Začněte třeba tím, že ráno začnete vstávat o půl hodiny dříve a zacvičíte si jógu. Nebo že si naopak každý večer přečtete deset stránek knížky.


Meditace a cvičení

Pokud jste ještě nikdy nevyzkoušeli jógu, vřele ji doporučujeme. I když se cviky zdají na první pohled jednoduché opak je pravdou. V kombinaci s pravidelným dýcháním tak odreagujete i svoji mysl a sami uvidíte, že vás toto cvičení dlouhověkosti posílí.


Žít přítomností

TEĎ je kouzelné slovo. Nevíme, co bude zítra, za měsíc ani za hodinu. Proto bychom si měli užít co nejvíce přítomné chvíle. Ať už ležíte na gauči, nakupujete suroviny na večeři nebo sedíte za počítačem. V každé chvíli jde najít nějaké plus. Zkuste na týden změnit své stereotypy a uvidíte, že harmonie přijde sama.

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page